Více informací
Pšenice špalda (Triticum spelta L.) patří k nejstarším kulturním obilovinám, která se v prehistorické době pěstovala především na Blízkém východě. Špalda je velice lehce stravitelná, má oříškovou chuť a patří do skupiny pluchatých pšenic.
Chleby s přídavkem špaldové mouky mají výraznou chlebovou vůni, velký objem, krásně popraskanou kůrku, perfektně chutnají a dlouho vydrží vláčné a čerstvé. Špalda navíc obsahuje téměř všechny základní složky důležité pro organismus. Díky většímu podílu aleuronové vrstvy tak obsahuje pšenice špalda v průměru 16 % bílkovin, což je mnohem více, než u klasické pšenice.
Aminokyselinové složení je u klasické pšenice a špaldy téměř totožné, pouze obsah esenciálních aminokyselin je u špaldy vyšší. Špalda tak obsahuje poměrně značné množství nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Obsah lepku se v ní pohybuje okolo 40 % a jeho kvalita je velmi vysoká. Konzumace špaldové mouky ale v některých případek alergii u celiaků vůbec nevyvolává, v každém případě je ale její konzumace nutná prodiskutovat s lékařem.
Špalda, díky tomu, že není šlechtěná, tak si zachovává svoje přirozené vlastnosti a má oříškovou chuť. Ve Wolfberry špaldové mouce najdete celou škálu minerálních látek, vitamínů a více než 12 % bílkovin. Je vyráběná ze zrn rostlin pěstovaných v BIO kvalitě na kontrolovaném ekologickém zemědělství. Výborně se hodí na pečení chleba a různého pečiva, ale i na přípravu zavářek do polévky nebo na zahušťování pokrmů
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 1214kJ / 290kcal; Bílkoviny: 12.5g; Tuky: 2g; Sacharidy: 55g; Vláknina: 4g; Voda: maximálně 11g
Minerály ve 100g: Vápník: 38mg; Železo: 4mg; Draslík: 385mg; Sodík: 8mg
Alergeny: Lepek
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Země původu: Holandsko
Obsah balení: 400 g