Více informací
Slunečnicová semínka patří k potravinám s nejširší škálou obsažených látek. Jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínů E, kterého 100 g semínek obsahuje téměř trojnásobek doporučené denní dávky. Kromě toho obsahují i nezanedbatelné množství hořčíku, fosforu, nebo vitamínů řady B.
Slunečnicová semínka obsahují kromě kyseliny olejové především cennou kyselinu linolovou. Ve 100g semínek jí je 23.05 g. Při denní konzumaci 10g této kyseliny má tato složka příznivý vliv na udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.
Pokud jsou semínka dobře rozžvýkaná, nebo rozmělněná, pak jsou velice dobře stravitelná. Právě to je jednou z podmínek, aby si z nich organismus vzal to, co potřebuje, protože jinak projdou trávicím traktem bez toho, že by tělu předaly cenné látky. Ti, kteří mají problémy s chrupem, si mohou semínka umlet nadrobno, nebo lehce na sucho opražit na pánvi.
Vitamíny a minerály obsažené ve 100g (V závorce jsou uvedeny referenční hodnoty příjmu)
Hořčík: 325 mg (375 mg); Fosfor: 660 mg (700 mg); Draslík: 645 mg (2000 mg); Vitamín B1: 1.480 mg (1.1 mg); Vitamín B2: 0.355 mg (1.4 mg); Vitamín B3: 8.335 mg (16 mg); Vitamín B6: 1.345 (1.4 mg); Vitamín B9: 227 ug (200 ug); Vitamín E (alfa – tokoferol): 35.17 mg (12 mg)
Nutriční hodnoty ve 100g:
Energetická hodnota: 2445 kJ / 584 kcal; Tuky: 51 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 4,5 g; Sacharidy: 11 g; z toho cukry: 2,6 g; Vláknina: 9 g; Bílkoviny: 21 g; Sůl: 0,02 g.
Země původu: Bulharsko, Rumunsko, Východní Evropa
Obsah balení: 1000g