Více informací
Původ sezamu je neznámý, ale první zmínky o jeho pěstování pocházejí z Babylonu, kde se mu říkalo " koření bohů." V dávných dobách byl sezam pěstován v Indii, Střední Asii a v Řecku, dnes jsou jeho největšími producenty Čína, Indie a Mexiko. Pěstuje se v mnoha barevných mutacích, na našem trhu jsou nejoblíbenější světlá semínka sezamu, která se vyznačují hořko-sladkou chutí a jemným, ořechovým aroma.
Díky vyvážené kombinaci sacharidů, bílkovin a aminokyselin je sezam velmi dobře stravitelný. Vegany a vegetariány by mohlo zajímat, že bílkoviny obsažené v sezamu jsou téměř totožné s těmi, které obsahují slepičí vejce. Kromě toho ale sezamová semínka obsahují i řadu vitamínů a minerálů, včetně vitamínů A, E a některých ze skupiny B. Z minerálů je nejvíce zastoupený hořčík, fosfor a draslík.
Jako by toho nebylo dost, tak se v sezamových semíncích nachází i lecitin, alanin, arginin, nebo kyselina glutamová. Obsahují ale i omega 6 mastné kyseliny, a to konkrétně 25.227g kyseliny linolové a 0.263g kyseliny gama linoleové ve 100g semínek.
Sezamová semínka Wolfberry se mohou konzumovat přímo, nebo je můžete přidat do vařených pokrmů, na pečivo, do strouhanky při obalování řízků. Jedinečné jsou v jednoduchém salátu z rukoly, nivy, dobré zálivky a hodně, opravdu hodně praženého sezamu. Úspěch vás doma nemine!
Obsah vitamínů a minerálů ve 100g: Vápník: 60mg; Železo: 6.36mg; Hořčík: 345mg; Fosfor: 667mg; Draslík: 370mg; Sodík: 47mg; Zinek: 6.73mg; Thiamin: 0.699mg; Riboflavin: 0.09mg; Niacin: 5.8mg; Vitamín B6: 0.4mg; Kyselina listová: 115µg; Vitamin A: 3µg; Vitamin E (alfa - tocopherol): 1.68mg
Nutriční hodnoty ve 100g: Energie: 631kcal / 2640kJ; Sacharidy: 11.73g – z toho cukry 0.48g; Bílkoviny: 20.45g; Tuky: 61.21g – z toho nasycené mastné kyseliny 9.055g; mononenasycené mastné kyseliny 13.582g; polynenasycené mastné kyseliny 25.491g;
Alergeny: Sezam
BIO výrobek pod kontrolou: CZ-BIO-002
Země původu: Etiopie
Obsah balení: 200g