Více informací
Lískové oříšky jsou neuvěřitelně zdravou potravinou, která je lehce dostupná i v českých luzích a hájích. Působí preventivně jako ochrana před kardiovaskulárními chorobami, snižují “špatný“ cholesterol a přispívají ke zlepšování krvetvorby v kostní dřeni.
Lískové oříšky obsahují vlákninu, vitamin C, D, E, K, B1 a B6, ze stopových prvků je v nich nejvíce zastoupený draslík, fosfor, vápník, síra, hořčík, fosfor, železo, zinek mangan a bór. Z hlediska výživy je ale nejvýznamnější to, že obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin a kvalitních bílkovin.
U ořechů je obecně zdůrazňován význam nenasycené mastné kyseliny alfa-linolenové a antioxidační kapacita. Například v USA schválil Úřad pro potraviny a léčiva, že v případě ořechů lze na obalu uvést tvrzení o tom, že při denní konzumaci 42,5g příznivě působí proti kardiovaskulárním chorobám.
Nutriční hodnoty ve 100g
Energie: 2629kJ / 628kcal; Bílkoviny: 13.7g; Tuky: 61.2g - z toho nasycené 4.7g; Sacharidy: 17g - z toho cukry 3.5g;Vláknina: 11g.
Vitamíny a minerály ve 100g: Vápník: 114mg; Železo: 4,7mg; Hořčík: 163mg; Fosfor: 290mg; Draslík: 680mg; Zinek: 2.45mg; Vitamín C: 6.3mg; Thiamin: / 0.643mg; Riboflavin: 0.113mg; Niacin: 1.8mg; Vitamin B6: 0.563mg; Kyselina listová: 113ug; Vitamin E (alfa-tokoferol): 15.03mg; Vitamin K (fylochinon): 14.2ug
Použití: Lískové oříšky se konzumují buď syrové, nebo se mohou upražit. Hodí se výborně do sladkého pečiva, domácího müsli, na dochucení cereálních kaší, ale perfektně za jejich pomoci ozvláštníte i exotické pokrmy.
Doporučení: Lískové ořechy je vhodné skladovat v těsném obalu v suchu, chladu a temnu.
Alergeny: ořechy
Země původu: Azerbajdžán
Obsah balení: 500g