Více informací
Ve starověké Číně sloužila goji jako platidlo a dodnes se tam kustovnici říká ovoce nesmrtelnosti nebo červený diamant. Její příznivé účinky na lidský organismus prověřily staleté zkušenosti v tradiční čínské medicíně a tibetští mnichové vyrábějí svůj elixír zdraví a dlouhověkosti z goji do dnešních dob.
Wolfberry Goji kustovnice čínská je té nejvyšší kvality. Pěstuje se v oblasti čínské provincie Ningxia, která je světově proslulá těmi nejkvalitnějšími plody goji na světě. Sušené bobule kustovnice čínské mají temně rudou barvu a chutnají asi tak, jako když zkombinujete brusinky, třešně a šípky.
Kustovnice čínská je asi 150 cm vysoký keřík s oranžovými plody a roste od subtropů až po Himaláje v jihovýchodní Asii. Jedním z hlavních důvodů proč se kustovnici v této oblasti daří je půda, která je obzvlášť bohatá na minerály.
Plody kustovnice jsou velmi měkké, proto se při jejich česání musí postupovat šetrně, aby se zabránilo nadměrnému stlačování plodů. Bobule se následně nechají ve stínu vysušit. V provincii Ningxia se v okolí keřů kustovnice čínské nepěstují žádné jiné rostliny, proto jsou plody goji chráněny před nákazami, kterými trpí vegetace v jiných krajích.
O rostliny a celou úrodu kustovnice čínské se lidé starají s obrovskou láskou a péčí, proto provincie Ningxia získává za plody goji pravidelně ocenění. K nejvýznamnějším patří zlatá cena na Malajském mezinárodním potravinářském veletrhu a tři zlaté ceny na Čínském zemědělském veletrhu.
Kustovnice čínská obsahuje mimo jiné:
•5 11 základních a 22 stopových minerálů
•5 četné aminokyseliny
•5 základních vitamínů
•5 polysacharidů a 6 monosacharidů
•5 nenasycených mastných kyselin
•5 beta-sitosterol a další fytosteroly
•5 karotenoidů
•5 četné fenolové pigmenty (fenoly)
Jak konzumovat: Kustovnice čínská se dá, podobně jako rozinky, jíst v sušené podobě, ale také si ji můžete přidat do cereálií, jogurtu, rýže, koláčů, nebo ovocných koktejlů.
Pokud nemáte rádi suché plody, tak 3 čajové lžičky goji zalijte 3/4l horké vody, nechejte 3 minuty odstát a sceďte. Vzniklý čaj si klidně přislaďte například medem a plody kustovnice můžete samostatně zkonzumovat.
Doporučené dávkování: Ideální denní konzumace je 10 až 20 g sušených plodů. Minerály a vitamíny obsažené ve 100g goji: (V závorce jsou uvedeny doporučené denní dávky.) Draslík: 1132mg (2000mg); Železo: 9mg(14mg); Zinek: 2mg (10mg); Vápník: 112mg (800mg); Selen: 50µg (55µg); Vitamín B2: 1.3mg (1.4mg); Beta-karoten: 7mg
Nutriční hodnoty na 100g: Energie: 1500 kJ / 358 kcal; Tuky: 1.1 g – z toho nasycené mastné kyseliny 0.5 g; Sacharidy: 70 g – z toho cukry 44.2 g; Bílkoviny: 14.4 g; Sůl: 0. g; Vláknina: 2 g g;
Alergeny: Obsahuje oxid siřičitý přirozeně se vyskytující v půdě a ve vzduchu <15 mg na 1 kg plodů.
Země původu: Čína
Obsah balení: 100g