Více informací
Podzemnice olejná pochází z Jižní Ameriky, kde rostla planě už před 7 600 lety. Odtud se rozšířila do celého světa a dnes se pěstuje nejen v Jižní Americe, ale i v Indii, Číně, Africe, Evropě a Severní Americe. Největším světovým producentem buráků je Čína, do které tuto rostlinu na počátku 17. století dovezli portugalští obchodníci.
Arašídy jsou plody podzemnice olejné, která patří mezi luštěniny z čeledi vikvovitých. Tato jednoletá rostlina dorůstá do výšky 30 – 50 cm a její žluté květy se velmi podobají květům hrachu. Po jejich odkvětu se stopky prodlužují a zavrtávají semeník do půdy, kde se vyvine lusk, který obsahuje 1– 4 semena. Syrové buráky mají chuť velmi podobnou hrášku.
Pražené arašídy se využívají v kuchyních celého světa, prim ale hraje hlavně čínská a asijská kuchyně. U nás je konzumujeme většinou přímo k pivu a vínu, ale například v USA z nich vyrábějí pro ně nepostradatelné burákové máslo.
Arašídy patří k největším alergenům, takže je při první konzumaci potřebná opatrnost. Pokud nebudete mít žádné problémy, tak vězte, že 100 g arašídů obsahuje 120 % referenční hodnoty příjmu kyseliny listové, 75 % referenční hodnoty příjmu niacinu, více jak 50% referenční hodnoty příjmu fosforu a 30 % referenční hodnoty příjmu draslíku.
Vitamíny a minerály ve 100 g
Thiamin: 0.085 mg; Riboflavin: 0.089 mg; Niacin: 13.825 mg; Vitamín B6: 0.461 mg; Kyselina listová: 120 µg; Vitamín E (alfa-tokoferol): 6.94 mg; Vápník: 61mg; Železo: 1.52mg; Hořčík: 176 mg; Fosfor: 397 mg ; Draslík: 726 mg; Sodík: 310 mg ; Zinek: 3.27 mg
Nutriční hodnoty ve 100g:
Energetická hodnota: 2634 kJ / 629 kcal; Tuky: 51,33 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 6,3 g; Sacharidy: 17,76 g; z toho cukry: 3,8 g; Vláknina: 7,45 g; Bílkoviny: 24,1 g; Sůl: 1 g.
Země původu: Argentina, Indie
Obsah balení: 1000g